TRILOGIA MINCIUNII – Partea I. Cum să te înalti prin manipulare și minciuna

Din cele mai vechi timpuri minciuna a reprezentat un stigmat al oricărui grup social. Condamnată dintotdeauna, nu s-a reușit stârpirea ei în niciuna din perioadele evoluției umane…

Citindu-i pe antici, dar și pe elevații altor ere, vom observa că preocupările sunt numite uzându-se termenul de „ADEVĂR”, și nicidecum opusul acestuia, chiar dacă tot timpul lucrurile au fost prezentate dihotomic…

De ce elitele vremurilor s-au ferit de a folosi cuvântul „Minciună”? Aproape sigur pentru micimea și nemernicia pe care o definește. Mediile cu adevărat elevate, academice, rasate, ocolesc pronunțarea cuvintelor care pot prejudicia imaginea umanului autentic. Aceasta nu se face dintr-o modă, ci din prețuirea pe care, ca ființe raționale, trebuie să o arătăm față de oameni: fie ei bogați, săraci, importanți, comuni, tineri sau vârstnici…

În momentul în care un individ sau o grupare de indivizi apelează la minciuni, este clar că respectul pentru cei din fața lor a dispărut cu desăvârșire!

Cei mințiți, nu mai sunt considerați oameni, deci semenii lor, ci reprezintă masă de manevră, amorfă, cu care te poți juca după bunul plac…

Ne gândim poate că așa ceva este posibil într-o lume necivilizată, fără valori, fără educație, nicidecum ÎNTR-UN MEDIU UNIVERSITAR. E greu să explici cum oameni cu o pregătire și o ținută înaltă se pot lăsa păcăliți iar și iar și nu pot lua atitudine, nu pot amenda acest comportament josnic sau nu pot răsturna acest sistem manipulator, bazat pe minciună și pe lipsă de transparență.

Să încercăm să lămurim acest mister cu materialul clientului.

MANIPULAREA – are niște reguli precise și o strategie bine definită cu mult timp înainte. De obicei un perdant știe că e aproape imposibil să mai câștige, întrucât a fost în joc și a simțit pe propria-i piele înfrângerea. Își recunoaște limitele, dar doar pentru sine. Dacă este caracterizat de viclenie, acesta va țese intrigi și va căuta să defăimeze câștigătorul de drept, mergând cu mizeriile până acolo în a-l descalifica, a-i anula titlul și a inventa reguli pentru a nu-l mai lăsa să concureze niciodată. Toate aceste nemernicii le va face de la adăpost prin mâna altora, expunându-i pe făptași și dându-i pe tavă oricând va fi nevoie să-și scape propria piele.

Axându-se pe minciuni, făcând chiar o artă din acest obicei, perdantul se așează în planul doi, ia sforile păpușilor și manipulează după bunul plac. Veți spune că are nevoie de un scut, de o perdea… Da! Și dacă e diabolic, o găsește. Ce perdea mai bună decât cineva vulnerabil, cineva care să fie rege numai cu numele, care să se știe oricând cu sabia deasupra capului și care sa cerșească în fiecare an milă? În propria-i dictatură, instaurată cu grijă,  manipulatorul din planul secund trece drept un om cumsecade, un apărător al celor păcăliți, un tovarăș de suferință, înțelept și plin de principii curate, având grijă ca tot oprobiul public să fie încasat de regele de carton, care e considerat un crud dictator, un incompetent, dar care își acceptă soarta, cumpărat fiind „cu daruri și lefuri grase”. În toată această vreme, manipulatorul nu doarme, adună averi și făurește noi strategii, pregătind pentru lansare nu mai puțin de doi regi de carton, schimbând profilele, căci ulciorul nu merge de multe ori la apă… La un nou moment când mulțimea păcăliților va fi nevoită să participe la un nou plebiscit, se va alege minciuna cea mai potrivită și implicit regele de carton cel mai potrivit vremii… Celalalt, rămas în afară, va deconta tot ce a făcut primul rege de carton, cel bătrân, adică înaintașul său. El va fi oferit de manipulator pe tavă tuturor celor ce vor controla activitatea regatului de până atunci.

Cu acest model, perdantul devine pentru sine-și cel mai strălucit împărat, dar și pentru realitatea evenimentelor. Face ce vrea, ia cat vrea, aruncă afară pe cine vrea, toate cu mâna  altuia, nimeni neavând să-i impute nimic. Mulțimea mințită se va prezenta cu speranțe și emoție la fiecare plebiscit, adulând, pentru început, concluziile manipulării…

Va urma…

33 thoughts on “TRILOGIA MINCIUNII – Partea I. Cum să te înalti prin manipulare și minciuna

 1. Cadru Didactic says:

  Buna dimineata domnule Rector.Universitatea Ovidius se regaseste foarte usor prin cele expuse de dumneavoastra, si mai degraba perdantul din 2012 Mihai Girtu.Aceasta non-valoare joaca extrem de bine rolul manipulatorului si este in spatele tuturor neregulilor si sforilor trase in universitate.Totul, pe semnatura lui Rugina.Mincinosul perdant, papusarul marelui Rugina, se pregateste minutios de marea miscare.A inceput deja prin alrte cercuri sa il zugraveasca pe Rugina ca fiind un pensionar batran care nu mai face fata situatiei.Vezi doamne, el ( n.r. Girtu ) ar fi salvatorul.Domnule mincinos stii prea bine ca nici tu nu poti face fata situatiei pentru ca nu ai capacitatea de a fi un manager adevarat!

 2. Ovidius says:

  Girtu il manipuleaza pe Rugina si il hraneste cu minciuni zi de zi pentru a se salva de acele transferuri ilegale pe care le-a efectuat impreuna cu Taralunga.Ii da Ruginitului starea de bine necesara cand are nevoie, de obicei acesta creeindu-si o stare de bine cu ajutorul tuiculitei din piata Grivita de la sibieni.Acest sarpe al Universitatii Ovidius este cel mai mare impostor din istoria institutiei de invatamant constantene.Domnule Danut Epure, dumneavoastra stiti multe despre Mihai Girtu, asteptam cu interes marile dezvaluiri.

 3. Profesor says:

  Sunt atat de multe marturii si dovezi privind presiunile la care sunt supuse cadrele didactice de la universitatea Ovidius de catre Rugina! Adevarul va iesi oricum la suprafata, indiferent de minciunile raspandite.In curand se va face dreptate.

 4. cititor says:

  Domnule Epure, sunt tot mai putini cei ce cred minciunile gogonate ale lui Girtu, manipulatorul de serviciu.Nici cei care sunt langa el si Rugina au ajuns sa nu il mai creada.Ii imbata cu apa rece si asa nu se mai poate.Toata lumea vede adevarul crunt din UOC.Reveniti si scapati-ne de ciume, manipulatori si mincinosi.

 5. C.D says:

  Sub paravanulRugina, Gartu-perdantul a creat o intreaga retea de manipulatori care sub presiuni si abuzuri au reusit sa puna mana pe conducerea universitatii.Au demonstrat in toti acesti ani de cand au preluat rectoratul ca nu sunt capabili decat de distrugere si hotie. Cu toate ca acest individ Gartu a primit un raspuns clar din partea corpului academic Ovidius ca nu este dorit ca si conducator, manipulatorul mincinos a reusit sa ajunga intr-o pozitie in care isi poate face jocurile. Ba mai mult a adus la conducere specimene de acelasi nivel cu el -Maftei, Bobe, Skolka Boskoff- pentru a avea sustinere in toate actele sale ticaloase pe care le infaptuieste.

 6. Angajat ovidius says:

  Valorile academice au fost inlocuite de catre conducatori de carton.Universitatea a ajuns in topul rusinii pe toate planurile sub atenta ,,conducere” a lui Rugina si a grupului infractional propulsat de acesta pe functii importante cu rol decizional.Acesti factori de decizie au ca scop umplerea buzunarelor si satisfacerea nevoilor personale, nicidecum redresarea economica sau de imagine a Universitatii Ovidius.mai bine de atat nici nu se putea domnule Rugina.Dupa ce ati ingropat celelalte institutii pe care le-ati condus, si Ovidius este pe ultimul drum.Speram ca macar in ultimul ceas cineva sa ne scape de dumneavoastra.

 7. coleg says:

  Toate promisiunile dlui Rugina din campania sa electorala, chiar si din prima, sunt numai si numai minciuni. Serveste interesul unei gasti si aceasta il tine la conducere. Acest grup de interese este din toate facultatile si acolo unde conduc, terorizeza colectivele si impun toata mizeria lor, incepand cu angajari frauduloase si terminand cu examene trucate pentru generatii de studenti care sunteaza pregatirea reala. Cam toata universitatea este o mare minciuna! Gasca are reprezentanti peste tot, care voteaza ce le este lor favorabil. Care senat??
  Mai bine eram 8 facultati serioase si competente, decat haosul asta universitar, in care numai cine nu vrea ajunge conf sau prof.Daca ii scuturi nitel, gol total in dosarele lor, dar pozeaza ca mari universitari si ei habar nu au sa scrie corect romaneste. Vai de capul vostru de figuranti, cu condusul vostru cu tot, ca roata se invarteste si sa vedem cine ce are de facut si de platit.
  Minciuna este imparat la Ovidius si din pacate, noi ramanem inca victimele ei. E trist si de netolerat in sec XXI, dar lumea e lasa si aceasta universitate nu are barbati adevarati si caractere puternice ca sa lupte pentru principii si lege. Lor sa le fie bine si restul sa se duca dracului.
  Halal!

 8. UOC says:

  Este regretabil unde s-a ajuns cu universitatea si mediul academic. Dar situatia creata este in mare parte si datorita cadrelor didactice care au devenit supuse si obediente si au cedat in manipularorilor aflati la conducere. Cine sunt Gartu Bobe Maftei Rugina? Ce au facut ei pentru universitate ca sa ceara respect si sa li se acorde incredere? Nimic, pentru ca sunt nimeni. Au o falsa putere cu care intimideaza si incatuseaza dezvoltarea adevaratelor valori ale universitatii. Nimic nu-i recomanda nici in domeniile in care profeseaza nici in pozitia de manageri. Cu cat acest aspect este mai clar si cu cat mai multa lume vede adevarul despre acesti manipulatori cu atat situatia se va indrepta, iar Gartu si gasca lui de pradatori se pot intoarce de unde au venit.

 9. prof.dr. says:

  In topul facultatilor conduse de minciuna-decan, se afla mate-info, stomatologia si artele. In aceste facultati convulsiile sunt enorme, chiar daca sunt surde si sunt inecate prin teroare si pedepse aspre. Acesti decani(doua cu studii rusinoase si partiale) fac orice le sta in putere sa minta si sa dezbine colectivele, sa incalce abuziv si fara nici o rusine legea si sa isi umfle salariile pana la refuz cu mari inginerii financiare.
  Dar sa “stea linistiti la locurili lor” ca cine trebuie nu doarme. Noi vara si iarna nu dormim!!Contabilizam!

 10. student says:

  Dl. Skolka a fost plecat din facultate toata saptamana trecuta, degeaba l-am cautat, a fost de negasit! Si la examen are mari pretentii, ca si cand ne-ar fi predat!

 11. În C.A. says:

  ….”MASCARADĂ
  Mulţi îs cei ce se prefac
  Şi glorifică întruna,
  Să triumfe, înc-un veac,
  Slujitoarea lor… minciuna.”
  (Nistor I. Bud)

 12. Mara says:

  Aveti perfecta dreptate. In universitatea noastra impostorii au castigat puterea si li se pare normal sa fie asa. Adevaratii profesori sunt dati afara, au fost adusi sa predea persoane care nu au nici o legatura cu ceea ce predau. Trist, jalnic chiar!

 13. Prof.univ.dr says:

  Tot mai des se aude pe holurile institutiei cand se intoarce domnul Rector Epure.Domnule Rugina luati aminte.Sa fiti conducatorul unei universitati si toata lumea sa intrebe de fostul rector, nu va misca putin?Nu va deranjeaza?Nu, pentru ca sunteti un mincinos fara scrupule si demnitate.Fara nici o indoiala nu ii ajungeti lui Epure nici la degetul mic.Va da clasa din pat sau oriunde vreti dvs.Votam Epure Rector.Votam dreptate si adevar nu impostura si minciuna karca Rugina.

 14. Prof. Inginerie says:

  Sunt multi in universitate care au realizat ca sacul asta mai are si fund… si toti vrem sa avem de unde iesi la pensie. In ritmul in care au furat cei ca Rugina, Bobe, Gartu, Boskoff, Skolka, Maftei si alti cativa… votanti… se cam duce de rapa universitatea.

 15. Angajat UOC says:

  Pana nu se intoarce fostul Rector Epure la Universitate, lucrurile acestea nu se vor schimba niciodata.Domnule Rector va asteptam, dar mai repede, ca, in ritmul acesta slugoii lui Rugina ne acapareaza.Nu ne mai gasiti.Suntem condusi de o gasca de oameni cu retard mintal si cel mai rau este atunci cand prostul se crede destept.Ne-am saturat de desteptii astia.Slugi si ei si batranelul de Rugina.Marioneta sefa Sorin Rugina.Il joaca Girtu dupa bunul plac.

 16. UOC says:

  Din pacate aceasta institutie in a carei reconstructie ati pus serios umarul, se duce spre prapastie.Aceasta este durerea cea mai mare!Domnule Rector stim cat iubiti atat aceasta institutie cat si angajatii.De la cei tineri pecare dumneavoastra ia-ti crescut si promovat, pana la aceia de la care ati capatat o experienta de viata.Pentru toate acestea domnule Rector Epure, va rugam sa va ganiti ca noi, vrem sa va avem alaturi din nou!

 17. Senatul UOC says:

  Senatul UOC, in loc sa ia atitudine fata de cele expuse de dumneavaostra si binecunoscute lor, a decis prelungire acordata Ruginitului. UOC SE INDREAPTA SPRE DEZASTRU SI ASTIA ISI BAT JOC DE UNIVERSITATE SI DE TOTI ANGAJATII.Apar HS si HCA peste noapte favorabile doar hotilor din conducere cu avizul Senatului si al decanilor.Sa stiti ca poate, domnule Rector, nu toti cei de acolo sunt de acord cu ce se voteaza, dar nu au ce sa faca! Sub teroare si amenintare sunt nevoiti sa participe la dezastru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *