TRILOGIA MINCIUNII – Partea a II-a. Demagogia o formă agresivă a minciunii.

DEMAGOGIA – La fel de toxică, precum manipularea, ea devine la modă odată cu înmulțirea diletanților doritori de funcții și trai bun, dar care nu au o pregătire deosebită sau un har aparte și care nu se îngrămădesc să muncească prea mult…

Fiind apanajul lichelelor profitoare, demagogia se manifestă prin generarea de minciuni și promisiuni mincinoase, având ca singur scop păcălirea auditorului și profitarea de pe urma acestuia.

Se vede treaba că pe meleagurile noastre, de la Caragiale și până astăzi ea s-a perfecționat, a fost consecventă, la fel ca și slujitorii ei. Folosind, așa cum am spus, ca unealtă principală tot MINCIUNA, demagogia face din această apucătură josnică a umanității aproape un idol. Totul pare esoteric, căci magia cuprinde masele cu de-a-ntregul, de te și miri cum nu reacționează și înghit minciuni, după minciuni…

E drept că societatea românească post-decembristă nu a mai fost lăsată să aibă vreme de a veghea la această molimă, și pe nesimțite, în loc să fie stârpită, demagogia devine o condiție indispensabilă pentru nemernici în demersul lor de a se cocoța cât mai sus. Învățându-se unul pe altul să mintă, iar mai apoi țesând împreună adevărate pânze de păianjen din minciuni, echipele de demagogi profesioniști aruncă pe ochii mulțimii pâcla minciunii și a manipulării.

Ne vom întreba cum de se înțeleg așa de bine, dat fiind caracterul lor, cum de reușesc să nu se dezbine? Ei bine, tot privind la materialul clientului, suntem nevoiți să-i dăm dreptate lui Machiavelli – „SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE!” Acești oameni sunt uniți numai de interese, în realitate, nu se suportă, se tem unii de alții, iar principala grijă pe care o au este ca restul echipei să  nu îi elimine. Ei își cunosc propria incompetență și știu bine ce „schelete” ascund în dulap. Sunt aproape sugrumați de frică: NU CUMVA CEI CE LE ȘTIU SECRETUL SĂ ÎL SPUNĂ PUBLIC! Ca să se asigure oarecum, apelează tot la demagogie și promit martorilor numai avantaje viitoare. În sine-și fiecare se consideră diplomat și crede că îl duce de nas pe celălalt…

Cu atare probleme pe cap, grija pentru propășirea a ceea ce conduc este înlocuită cu grija pentru propășirea proprie, dar mai cu seamă pentru a ține ascunse acele grozăvenii care i-au propulsat în vârf, acestora adăugându-se și noile șiruri de abuzuri.

Din nimicnicia acestor oameni, reținem câteva șabloane de comportament:

– Știindu-se prost, demagogul are grijă să se acopere de tot felul de diplome și distincții. El dă de înțeles, „cu modestie”, supușilor, că fără prezența sa nu se poate, iar loialii se îngrămădesc care mai de care să-i facă pe plac, considerându-se la inima incapabilului cu funcție. Chiar dacă domeniul unde se prezintă și este ovaționat, nu-l privește, iar el nu are capacitatea de a înțelege ceva din ce se întâmplă acolo sau mai dureros, nu are nici cel mai mic merit legat de evenimentul cu pricina, incapabilul-șef își ia partea leului, dar își pune pe tapet și ifosele „nobiliare”, făcând glume nesărate pe seama a ceea ce discută cei pregătiți, demonstrându-și puterea în orice chip… Loialii își înroșesc palmele de aplauze și așteaptă ca după câteva isprăvi din acestea să fie chemați și ridicați în elita demagogilor…

– Demagogul știe când să facă și gesturi de modestie și fals bun simt. Îl putem întâlni făcând cele mai neașteptate lucruri, care sunt de teapa pălmașilor și nu al rangului său. Astfel, uneori cară un steag, alteori își cară singur geanta, iar câteodată ajută și la pus masa… Toate doar când e lume multă, accentuându-și gesturile, ca privitorii să rămână în subconștient cu o imagine „umană” a celui care îi fură și îi asuprește.

– Întotdeauna demagogul va îmbrăca haina omului cumsecade, capabil să-l asculte și să-l înțeleagă… El nu va rezolva niciodată o problemă, ci doar îi va da năpăstuitului speranțe, folosind fraze de tipul: „ Hai să facem ceva, să te ajutăm!” sau „Spune-mi cum să te ajut!” ori „ Hai să ne gândim împreună la ceva care să te ajute!”, după ce în prealabil duce discuția în parametrii în care să nu poți cere prea mult sau să te simți jenat. Te ridici umil și pleci cu problema nerezolvată, iar el revizuindu-și vestimentația îți va spune: „ Te aștept oricând, vino cu orice problemă! De asta sunt pus aici!”. Ești nevoit să înghiți gălușca și pleci într-ale tale, căci deja ai rămas cu ele în urmă.

– Demagogul își va verifica mereu mincinoșii de serviciu, propriile instrumente. Se va întâlni cu ei în grupulețe restrânse, îi va studia, iar mai apoi va lua pe ascuns pe fiecare în parte, dând de înțeles că ele Alesul. Această tehnică se cheamă MANIPULAREA MANIPULATORILOR. Ea dă roade maxime, căci mincinoșii de serviciu se și văd pe cai mari, visând cu ochii deschiși. Ei vor veni din proprie „conștiință” cu planuri, cu cercetări, vor înregistra, vor face fotografii și alte nenorociri, numai ca să poată prinde primul loc vacant în GAȘCA DEMAGOGILOR și nu se vor sfii să-și toarne proprii colegi de minciună aflați tot sub bagheta Mincinosului Șef. MANIPULAREA MANIPULATORILOR este cea mai draconică născocire a mincinoșilor. Câștigi un război, fără a trage măcar un glonte și fără a te ridica de pe scaun, toată treaba ți-o fac slugile dornice de promovare.

Va urma…

31 thoughts on “TRILOGIA MINCIUNII – Partea a II-a. Demagogia o formă agresivă a minciunii.

 1. unul, altul says:

  Manipulatoarei si mincinoasei Vitcu(fosta Hantiu)o intrebam public cum a ajuns ea prof.univ.fara sa aiba in dosar cele12!!! roluri principale/titulare cerute de standardele nationale, postate peste tot si semnate de Alexa Visarion.
  Intrebam Senatul si comisia de concurs cum a aprobat acest dosar si o rugam pe dna Fulea sa spuna public de ce se teme Vitcu sa nu afle lumea universitara, si stie ea, in legatura cu dosarul ei de conf, de data asta.
  Cum Vitcu, decan la fac de arte, nu a facut nici un rol principal in viata ei, pe nici o scena nationala, are doar…minciuna avocat.
  Adevarul este lumina si curand se va face ziua.

 2. Cuziozutate says:

  Unul , altul dar celalalt? Poate ne spune si decanita de la stiinte economice, doamna Cerasela Spatariu, cum a ajuns profesor?Ca nu am auzit sa fie vreo somitate prin viata academica constanteana…O fi dat oare gradele la cofetaria din piata grivitei?sau la hotelul de la cheia?sau la malul marii?Curat chilipir.PACAT ca s-a dus Dan Pivota!Adevar sau minciuna doamna Spatariu??Inca una care se incadreaza la categoria mincinoasa.

 3. coleg says:

  Gasca este formata din incompetenti. Minciuna e punctul lor forte, fiindca adevarul e ca altfel nu s-ar fi putut cocotat in varful universitatii fara acest instrument de baza. Faptul ca nu fac decat sa-si incaseze salariile grase este un lucru evident. Nu trebuie sa fii angajat la Ovidius, nici macar student sa realizezi ca sunt niste non-valori cei ce conduc institutia.

 4. Spatariu Cerasela says:

  Marea greseala a dvs. a fost ca ati promovat-o pe functia de Decan la FSE pe Spatariu Cerasela.Aceasta nulitate a mediului universitar, plagiatoare de renume, dupa ce nu ati mai fost dvs. la rectorat, a distrus FSE.Totul este varza acolo, ca de altfel si in toata universitatea.Se spune despre Spatariu ca ar fi cea care ar sustine financiar reconfirmarile lui Rugina.Conduce in stil comunist.

 5. Ovidius says:

  Ca un rector de Universitate sa nu stie ce se intampla in propria-i ograda, aceasta inseamnă ca nu mai are ce sa caute acolo.Pe zi ce trece UOC se distruge, si la propriu si la figurat.Mai trist este ca si noi, salariatii avem parte de toate mizeriile din partea conducerii.Sa se verifice si o sa aveti surprize cat Casa Poporului de mari!UOC functioneaza dupa legi ori scrise dupa bunul plac al famigliei ori dupa altele nescrise.Ceausescu era mic copil pe langa Rugina.

 6. Mincinosul de serviciu says:

  Mincinosul de serviciu al UOC se numeste Girtu Mihai.El manipuleaza pe toata lumea si induce acea stare de bine falsa in universitate.Toate acestea numai ca sa ii mearga lui leafa si sa nu caraie nimeni despre transeferurile ilegale pe care le-a efectuat.Nu ca nu ar stii lumea, dar acest incompetent manipuleaza asa de bine incat sleata de mafioti de langa el acopera tot.Domnule Rector numai prin revenirea dumneavoastra se va termina cu minciuna.

 7. Ovidius says:

  UOC este condusa acum de catre un grup de oameni limitati.Si cand spun limitati ma refer la mai multe aspecte si anume:
  -Sunt limitati in gandire, sunt anti-management, sunt limitati ca si varsta, exemplul concludent Rugina-pensionar reconfirmat de catre MEN, proasta organizare, deficiente in relatiile de colaborare cu angajatii, etc.
  – Si al doilea aspect este ca au fost limitati ca si mod de viata iar acum UOC este pentru ei lada cu miere.Pentru ei reprezinta un lucru normal ,,ciordeala”.Nu constientizeaza ca desfiinteaza universitatea, ei spun ca asa trebuia sa fie.Ei sa fie smecheri.

 8. colectivul academic din UOC, sătul de abuzuri și ilegalități says:

  Domnule Rector Epure, ați surprins foarte bine starea actuală a Universității pe care ați condus-o. Gașca Gârțu – Rugină – Bobe – Skolka -Boskoff via Țarălungă, a câștigat alegerile prin minciună, manipulare și demagogie. Cei care îi cunosc personal pe aceștia, au stat departe de Gașcă. Cei care i-au votat fie s-au complăcut, fie nu au știut, fie… sunt din același aluat. Interesant este că lumea a început să se trezească, vorba românului … minciuna are picioare scurte, sau … urciorul nu merge de multe ori la apă… Ilegalitățile pe care le-au făcut ei sau cei de pe lângă ei, cu complicitatea lor, au început să iasă la iveală. Mincinoșii, demagogii, manipulatorii, au căpătat funcții de conducere. Și cu ele – venituri necuvenite! Penali!

 9. Profesor says:

  Problema cu mecanismul minciunii este ca pe termen lung aceasta nu rezista. Acest principiu se aplica si in cazul de fata- combinatia Gartu Rugina Bobe Maftei etc-.Lacomia, paranoia, frica ca celalalt face o afacere mai buna, teama de a nu fi tras pe sfoara, apare deseori in interiorul grupurilor de acest nivel. In cazul de fata neintelegerile dintre prorectori au devenit tot mai dese, evidente si cunoscute. Intrebare: voi ati auzit macar de ideea de “onoare intre hoti”? Ar fi impresionant daca ati demonstra ca macar o astfel de “onoare” ati avea….

 10. UOC says:

  Este o situatie tensionanta in interiorul universitatii. Se doreste aceasta atmosfera de catre conducerea manipulatoare pentru a tine ocupate cadrele didactice ce sunt pornite unul impotriva altora in timp ce gasca se ocupa cu praduirea si impartirea banilor universitatii sub forma de proiecte nerentabile sau chirii si multe alte ticalosii pe care le infaptuiesc.
  Este o tehnica meschina de manipulare dar care a rodit atat de frumos in interiorul mediului academic ovidian.

 11. Coleg says:

  Sa ne spuna decanita de la Litere, Tamas, cum a ajuns profesor. Tamas este o nulitate academica. Este de domeniul evidentei. Sa ne mai spuna si domnul Rugina cum a ajuns Tamas decan?

 12. Un oarecare says:

  Vitcu tocmai a terminat a doua facultate la ușa cortului. Cursuri la zi. Cu frecvență. Când a fost ea la Târgu Mureș in ultimii 3 ani? Ce zic colegii ei de CA? Cu șpagă sau cum? Stie ea cum.

 13. Consilier says:

  Cand toata lumea o dadea castigatoarea cursei spre rectorat pe Catrinoiu, anuntand inclusiv si la radio, sistemul mafiot l-a scos pe Rugina.Cu ajutorul marsaviilor facute de Colonelul Taralunga si ale altor acoperiti din UOC, prin amenintari si santaj cu inregistrari, Rugina a ajuns Rector.Este de notorietate ca Taralunga isi inregistra colegii, ulterior amenintandu-i ca daca nu voteaza Rugina vor ajunge la puscarie.Drept recompensa a primit postul de consilier personal al Rectorului.Curios este in ce probleme il consilia domnul colonel pe Rector? Oare ii dadea sfaturi despre cum este sa primesti 8 ani de detentie pentru zeci de fapte de luare de mita sau cum sa ai viata dubla cu o alta femeie?

 14. Cati says:

  De ,,desteapta” de Caraiane decana de la Stomatologie ce se mai aude? A plecat iara la Apollonia Iasi sa mai faca vreo specializare?Nu de alta dar poate se mai adauga vreun articol in carta care sa permita celor cu particulare sa candideze.Numai somitati la Ovidius in frunte cu Rectorul penal si dat afara de la Infectioase pentru achizitii frauduloase.

 15. Cititor says:

  Domnule Rector, ce informatii apar la dumneavoastra pe blog sunt devastatoare.Cum au reusit cei de la conducerea Universitatii sa o aduca in aceasta situatie?Este sat fara caini sau ce este?Citesc si ma crucesc totodata.Domnul doctor RUGINA se pare ca nu gestioneza in nici un fel situatia.Ori da dovada de incompetenta conducand dupa ureche, ori toate faradelegile se fac cu girul acestuia.In ambele cazuri are decat o solutie : DEMISIA DE ONOARE.Daca as fi in locul dansului, m-as simti jalnic.Oare ce va reprezenta in analele Universitatii Ovidius acest om?Ca la cum se prezinta situatia, nu poate fi numit decat GROPARUL UOC.

 16. Conferentiar UOC says:

  In ultima vreme sa constata o manultumire generala in rândul membrilor mediului academic al UOC insa, bizar, nu se intampla absolut nimic! Universitatea nu poate fi condusa de un incompetent ca Mihai Girtu, o nulitate de Alexandru Bobe sau ca o isterica precum Carmen Maftei!
  Ganditi-va ca aceste persoane au manageriat facultati pe care aproape le-au desfiintat. Cum credeti ca vor proceda si cu UOC? Senatul trebuie sa ia de urgenta masuri impotriva Rectorului si sa-l demita, pana nu se ajunge la falimentul institutiei! In caz contrar, vor fi raspunzatori in mod solidar cu aceasta conducere incompetenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *