TRILOGIA MINCIUNII – Partea a III-a. Șarlatania ca desăvârșirea minciunii

ȘARLATANIA – treaptă a minciunii doar pentru cei desăvârșiți, ea așează mincinosul la apogeul carierei de „DINSTINS OPERATOR CU NEADEVĂRURI”. Aici nu e loc de amatorisme și nici de prietenie, atenția și mai ales distragerea atenției, reprezintă pâinea și cuțitul șarlatanului, iar minciuna, oxigenul său.

Nu orice mincinos poate ajunge șarlatan. Șarlatanul are talentul său pe care și-l descoperă singur, încă de când e mic, când își dă seama chiar din jocurile copilăriei că își poate escroca colegii de joacă.

Cei cuminți i se supun, căci el practică șantajul fin, de subînțeles, foarte, foarte rar șantajează pe față, dar prin intermediul unui supus și mai mult sub masca glumei…

Ce înseamnă șantajul fin? Hai să revenim la materialul clientului. De pildă, îți dă de înțeles că poți primi niște drepturi, numai dacă îl ovaționezi sau îi ții hangul la orice mișcare. Vrea să audă din împărăție că este cel mai bun, că a luat cele mai bune decizii și, iată: „Ne-am dat peste cap și am reușit să vă oferim…” Ce să ne oferi șarlatane? Cei cuminți și supuși nu vor să priceapă că acele drepturi li se cuvin oricum, de aceea sunt și denumite „DREPTURI”.

Șarlatanul înainte de a oferi o iluzie, ca mai apoi să te poată escroca, îți prezintă un puzzle  cu minciuni și te lasă o perioadă să le așezi singurel până iese ceva frumos. Odată ce te-ai convins că asta e ceea ce ți se poate întâmpla cel mai bun, ai devenit VICTIMĂ SIGURĂ  a Șarlatanului.

El nu aruncă momeala la întâmplare, ci își alege din timp un moment prielnic: fie când supusul e tare strâmtorat, fie în prag de sărbători când sunt cheltuieli mari și tendința cetățeanului este spre voie bună, spre pace și înțelegere, sau și una și alta.

Odată ce omul cuminte a atins momeala, nu mai are cale de scăpare, căci ori de câte ori va fi pus pe răzmeriță i se va mai arunca câte un „PLACEBO” și tot așa până când șarlatanul își atinge toate obiectivele…

Șarlatanul nu are scrupule, știe că în urma lui rămâne doar pagubă și lacrimi și prevăzător din fire, ca la un moment dat să nu fie decapitat, își construiește mai mulți încasatori, din diverse spectre de activitate ale împărăției. Vine control pe averea împărăției, răspunde încasatorul responsabil de avere și tânărul aspirant la coroana împărătească. Vine controlul pe vreun transfer de ceva nelalocul lui, o încasează altă slugă, alt aspirant la altă dregătorie. Vine controlul la lefurile umflate cu pompa, (când deși vorbim de împărați și împărăție, nici măcar basmul nu poate suporta atâtea fapte fermecate), nu o încasează nimeni. Șarlatanii au introdus modele de spălare a hoției. Cum? Te învârt pe toate părțile cu tot felul de artificii, în care cu mânuța ta te evaluezi și te tot pontezi de te doare capul, că în loc să rămâi productiv, la urma toată ți se face lehamite și zici mulțumesc și la ce primești…

Acesta este mecanismul șarlataniei! Asemenea iluzionistului, șarlatanul îți distrage atenția, după ce în prealabil ți-a propus ceva fructuos, iar apoi își face jocul, te duce de nas după cum vrea, căci el e sus pe scenă și vede tot: și în stânga ta și în dreapta ta și în spatele tău. Tu, om cuminte abia poți privi în fața. Avantajele lui nu se termină aici, nici un șarlatan nu se va desfășura într-un loc străin sau cu străini de față, el trebuie să dețină controlul absolut, totul se desfășoară acolo unde voiește el și la momentul la care voiește. Deși, el este stăpânul absolut al minciunii, își strecoară discipolii în mulțime cu mult înainte de reprezentație. Aceștia strâng, fără să observe nimeni, date și i le oferă șarlatanului, care la momentul oportun le va folosi și se va comporta ca un GURU. Mulțimea va privi cu admirație, iar apoi se va grăbi să-și cheltuiască puținul primit, rămânând profund recunoscători șarlatanului, deși acesta nu le-a dat nimic. A știut numai să îi convingă că, ceea ce li se cuvenea de drept, e de la el.

Atât, că îmi e scârbă!

Aceasta a fost dragi prieteni TRILOGIA MINCINUNII… Ea s-a practicat în unele cetăți și împărații de basm…

Rămân cu o nedumerire și vă rog să mă ajutați și voi: Mai e posibil astăzi într-o lume alfabetizată, educată, digitalizată, ca minciuna să mai cârmuiască?

26 thoughts on “TRILOGIA MINCIUNII – Partea a III-a. Șarlatania ca desăvârșirea minciunii

 1. coleg says:

  Domnule Rector ati surprins perfect caracterul perfidului Gartu. A distrus UOC si acum incearca sa scape cu basma curata. Atat de mult uraste universirarii pentru flit-ul pe care l-a primit in 2012 incat nu-i mai ajunge teroarea si santajul pe care le aplica, ci incearca sa ne lase fara loc de munca. Sarpele asta stia ca niciodata nimeni nu o sa-l voteze, asa ca a profitat de nepasarea si lasitatea Ruginitului ca sa ajunga el, un nimeni sa ne controleze. Va asteptam, domnule rector sa ne scapati de bataia asta de joc!!!

 2. Prof.univ.dr says:

  Bună dimineața domnule Rector.In universotate fac legeanumai cei din gaşca lui Rugină.Cei ce sunt rasplatiti cu lefuri grase si-au facut treaba.A sosit insa momentul adevarului.Dorinta universitarilor se va transpune la urmatprul vot.Nimeni nu ii mai tolereaza cinismul, minciunile si incompetenta acestui pensionar.Bataia de joc va lua sfarsit cat de curand.Ne-am facut de ras peste tot si ne ajunge.Nu suntem sclavii lui Rugina, Girtu, Bobe sau Maftei.Acum mai mult ca niciodata lumea ii vrea plecati!Fie ca vor fie ca nu, noi vom produce schimbarea!

 3. Angajat UOC says:

  In UOC predomina frica si teroarea.Daca nu executi, esti executat.Amenintarile sunt la ordinea zilei.Rugina ameninta prin interpusi.Nici macar nu este barbat sa dea cartile pe fata.Un golan barbugiu care conduce in stil comunist.Infometeaza poporul ca sa il poti conduce.Aceasta este managementul ,,performant” al mosului oxidat.

 4. Ion says:

  Oare proverbul “minciuna are picioare scurte” nu mai este de actualitate? Asteptam cam de multisor ca minciunile actualilor de la conducerea universitatii Ovidius sa fie sanctionate de catre organele in drept. Sau poate alimentatia asta cu multe E-uri o fi de vina… i-o fi crescut si minciunii picioarele lungi???

 5. colectivul academic din UOC, sătul de abuzuri și ilegalități says:

  Intre timp, acolitii actualei puteri de la Ovidius isi incaseaza salariile atribuite necuvenit. Profesori si conferentiari facuti la apelul pantofilor gastii, fara a indeplini criteriile nationale, ieri facuti din asistenti, lectori, azi din lectori conferentiari, iar maine mari profesori universitari. Cu aceleasi contributii…Legea e pentru dulai. Pentru catei … mai stati la coada!

 6. UOC says:

  Toata clica asta trebuie distrusa. Oricum i -ati speriat rau domnule Rector. Sunt cu ochii in patru, anxiosi incercand sa impiedice lumea sa gandeasca pozitiv dspre dumneavoastra. Degeaba, stiu si ei asta. Nu exista angajat al universitatii care sa nu fi intrat cel putin odata pe blogul d-stra. Ne ajutati enorm.
  Nedreptatile trebuiesc indreptate fiindca universitatea are nevoie de d-vstra.

 7. analist says:

  Despre sarlatanie as putea spune ca este forma cea mai veche de atestare a minciunii, sub masca manipularii, fie ca vorbim de vraci, vrajitoare, impostori sau politicieni, conducatori sau simpli vanzatori de vise si avantaje. Cei care inghit asa ceva se numesc creduli, ignoranti sau pur si simplu prosti, caci numai lor li se poate imputa succesul sarlataniei, oricum ar fi ea si oricine ar practica-o.
  In lumea moderna pare a fi si mai de neinteles cum inca se mai vinde mirajul pe post de marfa perisabila. Dar daca se intampla, iata si categoriile carora li se adreseaza manevra:
  -inculti si semidocti
  -pungasi si talhari
  -impostori si naivi de ocazie
  -traficanti de situatii prospere si executanti de comenzi in beneficiul propriu
  -falsificatori de situatii si decidenti in manipulare
  Daca va situati printre acestia, cereti iertare in postul Craciunului si dati binete celor cinstiti si muncitori, celor blanzi si neputinciosi, caci am uitat sa va spun: sarlatania se intoarce intotdeauna la cel care o fabrica si il “omeneste” cu efectele ei devastatoare, mai devreme sau mai tarziu.
  A fi sarlatan de curiozitate este o povara iar a fi sarlatan din crez, este o boala.
  In lumea noastra in care ne invartim zi de zi, intalnim la tot pasul sarlatanul de cariera si lui ii transmit mesajul ca nu va putea duce cat ii va da Dumnezeu, desi azi el este in varf si nu vede pamantul de lungimea nasului si prostia pacalitului.
  Dar cand bate vantul si se clatina copacul, iata si caderea…minciunii!

 8. Prof. says:

  Stimati colegi din UOC! Degeaba ne exprimam nemultumirile pe acest blog si trebuie sa-i multumim domnului Epure pentru aceasta posibilitate, daca nu luam masuri efective impotriva acestei conduceri incompetente si falimentare! Consiliul de Administratie, dar si Senatul trebuie sa revoce aceasta conducere pentru management defectuos, UOC fiind in acest moment in ierarhie Universitatilor, undeva la coada ei, iar bugetul este intr-un colaps continuu. Acest loc este unul nedemn pentru Constanta!
  Rugina, Gartu, Bobe, Maftei, Vancea si Tuta, demisia cat mai repede daca nu doriti sa ajungeti in istoria UOC ca groparii acesteia! De când au venit la putere, se vede in mod evident mana lui Gartu, Maftei si Bobe, care si-au falimentat propriile facultati, Vancea si Tuta sunt mai dimplomate si nu se amesteca public cu ceilalti insa, sunt la fel de responsabile! DEMISIAAAAA

 9. Mihai says:

  Da, colegul are dreptate. Trebuiesc luate masuri efective impotriva acestor incompetenti. Doar ca astia doar morti or sa renunte la ciolan. Vor lupta cu tot ce au sa ramana in aceeasi echipa si pe pozitii.
  Vrem schimbarea si aici e o dorinta majoritara. Domnul Rector ne-a arata foarte clar cata lume citeste si urmareste zilnic ceea ce se intampla si ceea ce spunem. Toata lumea fierbe si asteapta.
  Trebuie sa lovim la fel de dur ca si ei. Fiecare facultate are reprezentanti in Senat. Unii sunt mana in mana cu gasca e adevarat, dar mai mult de 60 la suta din membrii Senatului, vor schimbarea dar le e frica ca nu gasesc sustinere la colegi. Le e frica sa vorbeasca de frica turnatorilor infiltrati. Si atunci tac. Ii putem ajuta noi toti fara functii in senat sau in consiliul de administratie.
  Exista o serie de parghii si argumente legale prin care sa cerem sa se faca dreptate. Putem face un manifest.
  In primul rand trebuie modificata Carta. In ea exista o serie de nedreptati si discriminari incepand cu modificarea adusa impotriva domnului Rector de a nu mai candida, terminand cu plata pe ora diferentiata ce creeaza tensiune intre noi si multe alte capitole din Carta lasate in mod intentionat neclare pentru a putea sa-si faca ei manevrele.
  Este Carta Universitatii, nu a lui Gartu Maftei Rugina sau Bobe. Este dreptul nostru sa cerem legal si printr-un document oficial modificarea si aducerea in legalitate a Cartei.
  Apoi putem cere legal si printr-un document scris, schimbarea Rectorul pe motivul incompetentei, fiindca din pacate sunt forte multe dovezi care il incrimineaza.
  Au ajuns profesorii sa planga pe holuri, sa se imbolnaveasca, sa ia in considerare chiar sa renunte de profesia de a preda, sau sa prefere sa faca naveta catre alte universitati din tara din cauza acestor nesimtiti. Chiar si foarte multi din cei care au reusit prin foarte multe eforturi sa-si pastreze pozitia in ciuda presiunilor si amenintarilor de a ceda sunt nefericiti si tristi ca in jurul lor UOC-ul se distruge si se duce naibii fiindca fara studenti si fara cadre didactice, ajungem sa fim o universitate fara nici o valoare, deja am cam ajuns acolo.
  Sunt niste nenorociti, fiecare a spus-o si a demonstrat-o in prea multe feluri. E timpul sa scriem si sa ne gandim la solutii, fiindca ele EXISTA.
  Fiecare drum incepe cu un prim pas, si fiecare schimbare cu o initiativa.

 10. Prof.dr. says:

  Doamnelor si domnilor Rugina, Gartu, Bobe, Maftei, Vancea si Tuta chiar nu ne spuneti niimic de excedentul declarat public de decanul Bodkoff privind cele 6 milioane euro ale Universitatii Ovidius, fonduri tinute “la ciorap”, in timp ce studentii si angajatii universitatii desfasoara activitati la limita supravietuirii? #RUŞINE

 11. coleg UOC says:

  Excedentul este doar in mintea lui Boskoff, in realitate sunt pierderi. Daca ne mobilizam vom reusi sa-i dam afara pe parazitii astia.

 12. Prieten says:

  Ziua adevarului se apropie!
  Dan EPURE va redeveni rector și va continua mandatul suspendat.
  Dan EPURE va reinstala legea si justitia printre angajați și va continua programul managerial intrerupt nedrept.
  Cei care se stiu ca au promovat ura si dezbinarea, hotia sub toate formele, hartuirea si discriminarea, sa faca 3 pasi in spate si sa lase lumina sa intre in inimile triste si deznadajduite ale colegilor care inca trec prin mari mizerii ce li se fac .
  Senatul, votați respectarea drepturilor omului si eliminati din Carta articolul rusinos ce va incrimineaza! Sa stiti ca puteti fi trași la răspundere și individual, asa ca nu va mai ascundeti după “organ colectiv de conducere.”
  Așadar, Dan EPURE este dorit și susținut de un număr foarte mare de angajați și cadre didactice, motiv pentru care vom începe o campanie de informare printre profesori și alegători, pentru a i se face cunoscută activitatea managerială și proiectele viitoare.
  Si noi știm sa REZISTAM!
  #REZISTATI!!

 13. Mihai says:

  Exact despre ceea ce vorbeam. Multumesc, colegului-prieten pentru idei. Asta trebuie sa facem: sa gasim SOLUTII pentru ca teroarea sa inceteze. Carta trebuie sa intre in legalitate si nemernicii astia sa nu se mai ascunda dupa ea, iar Rugina si echipa de conducere dati afara de la conducerea rectoratului cu dovezi clare ca managementul pagubos a bagat in faliment UOC. Avand in vedere situatia actuala
  legea ne permite sa cerem intreruperea mandatului actualului rector si inceperea procedurilor pentru alegerea unui nou rector.
  Nu au cum sa ne opreasca si nici nu va stii cine i-a lovit!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *