FRANK SINATRA

Acum 102 ani, în New Jersey, se năștea într-o familie de imigranți italieni, Francis Albert Sinatra considerat unul dintre cei mai buni cântăreţi ai tuturor timpurilor. Cariera celui care va fi cunoscut drept Frank Sinatra numără peste 1.400 de înregistrări muzicale şi roluri în 58 de filme.

În perioada liceului va lucra ca distribuitor de presă, iar ulterior va deveni reporter la Hudson Observer. Încă din adolescență va începe să cânte întâi la petrecerile familiei, apoi în cluburi locale. Impresionat de un spectacol al lui Bing Crosby va decide sa facă o profesie din muzică.

Înainte să înceapă o carieră solo va trece prin mai multe trupe, cea dintâi fiind cvartetul Hoboken Four. Pe 18 martie 1939, Sinatra va face primele înregistrari, cu cântecul „Our Love”, iar ulterior se va alătura lui Tommy Dorsey cu care va colabora până în 1942.

În 1941 Sinatra înregistrează 29 de piese și devenise deja unul dintre cei mai apreciați cântăreți după cum o demonstrează acordarea titlului de „Male Vocalist of the Year” de către revista Billboard. În perioada 1940 – 1943 el înregistrează nu mai puțin de 23 de cantece de Top 10 și devine cunoscut ca „The Voice”. Anul 1943 va aduc pentru Sinatra semnarea unui contract cu Columbia Records ca artist solo. În aceași perioadă va debuta și în cinematografie jucând în 3 filme în 1941-1942, iar ulterior semnează un contract cu MGM pentru 1,5 milioane de dolari. Succesul cinematografic se materializează în 1954 când câștigă un Premiu Oscar pentru cel mai bun rol secundar în filmul „From Here to Eternity”.

Pe 4 martie 1946 an lansează albumul de debut „The Voice of Frank Sinatra”. Urmează apoi o carieră în televiziune, pe 7 octombrie 1950 – The Frank Sinatra Show – are premiera la televiziunea CBS în intervalul de maximă audiență 21-22. Un an mai târziu o nouă serie – The Frank Sinatra Show – se difuzeaza la CBS. În 1957 Sinatra își mută – The Frank Sinatra Show – la canalul ABC pentru 3 milioane de dolari. Pe 7 noiembrie 1951 Sinatra se căsătorește cu faimoasa actriță Ava Gardner, de care se desparte în 1953 și divorțează în 1957.

Sunt cunoscute legăturile lui Frank Sinatra atât cu lumea politică, cât și cu cea a crimei organizate. Frank Sinatra a fost un puternic susţinător al Partidului Democrat şi în special al lui John F. Kennedy, prietenia dintre cei doi fiind cunoscută, iar Kennedy a folosit imaginea lui Sinatra pentru a atrage alegători. Ulterior JFK se distanțează de Sinatra, totul culminând cu vizita în California a preşedintelui, din martie 1962, când, deşi trebuia să rămână la locuinţa lui Sinatra (dotată cu un heliport special pentru vizite oficiale), preşedintele decide să înnopteze la Bing Crosby, rivalul cântăreţului şi republican convins. Supărat pentru această „trădare” Frank devine susţinător al Partidului Republican, pe care îl va promova și va apărea alături de viitorii preşedinţi republicani, Richard Nixon, Ronald Reagan, George Bush.

În 1965 Sinatra înregistrează retrospectiva „September of My Years”, apare în programul de televiziune „Frank Sinatra: A Man and His Music” și înregistrează hiturile „Strangers in the Night” si „My Way”. Pe 12 iunie 1971 la un concert caritabil în Hollywood, la varsta de 55 de ani, Sinatra și-a anunțat retragerea după 36 de ani de show-business, însă ulterior după numeroase cereri va cu un album și un show televizat – ambele purtând numele – „Ol’ Blue Eyes Is Back”. În 1979, în fața piramidelor, Sinatra susține un concert pentru Președintele Muhammad Anwar Al Sadat. În același an va primi Grammy Trustees Award.

Continuă să susțină turnee, în ciuda problemelor de sănătate, în prima parte a anilor 90’. Frank Sinatra s-a stins în ziua de 18 mai 1998, după ce a suferit un atac de cord, în timp ce se afla în scaunul său cu rotile, pe marginea piscinei din reşedinţa lui din Beverly Hills. Artistul american a fost înmormântat cu o sticlă de Jack Daniel’s şi un pachet de ţigarete Camel, însă a rămas în sufletele milioanelor de fani care fredonează celebrele sale piese „Strangers in the Night” şi „My Way”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *