ZIUA ETNIEI TĂTARE

Începând cu anul 2006 comunitatea tătară din România sărbătorește în fiecare an pe data de 13 decembrie Ziua Etniei Tătare. Sărbătoarea etniei tătare a fost stabilită prin Legea 453/2006 adoptată de de plenul Camerei Deputaților, la 14 noiembrie 2006, cu 230 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.

Această dată amintește de proclamarea, de către tătarii crimeeni, pe 13/26 decembrie 1917 a Republicii Populare Crimeea (prima republică din spațiul islamic) și adoptarea unei constituții proprii. După ce Hanatul Crimeii este anexat de Imperiu Țarist în 1783, tătarii, urmașii Hoardei de Aur și Hanatului Crimeii, entități statale politico-militare care controlaseră mai multe sute de ani Peninsula Crimeea și teritoriile din jurul acesteia, vor continua să își păstreze identitatea etnică și tradițiile și să aștepte momentul potrivit pentru crearea unui stat propriu în această zonă.

Spre finalul Primului Război Mondial, după ce la începutul lui 1917 are loc prima fază a Revoluției ruse apare posibilitatea ca tătarii crimeeni să aibă propriul lor stat.

Primul pas va fi organizarea Congresului musulmanilor crimeeni pe 25 martie 1917, în urma căruia a apărut un Comitet de Coordonare care urma să rezolve problemele tătarilor din Crimeea. După ce în Rusia puterea este preluată de către bolșevici în urma Revoluției din octombrie, tătarii din Crimeea decid organizarea pe 26 noiembrie a alegerilor pentru un Parlament propriu numit Kurultay. Aceste alegeri au fost surprinzător de democratice pentru acea perioadă, având drept de vot toate persoanele peste 20 de ani, atât bărbați cât și femei (o noutate pentru momentul respectiv; de altfel în Kurultay vor fi alese și patru femei).

Odată ales Kurultay-ul, parlamentul tătarilor crimeeni, acesta va proclama Republica Populară Crimeea (Tatarstan), va adopta o Constituție, un steag propriu cu fond albastru numit „tarak tamga” și va stabili capitala noului stat la Bahcesaray. Ulterior se va forma și un Guvern care includea principalii artizani ai mișcării de independență.

Deși existența Republicii Populare Crimeea va fi foarte scurtă, la jumătatea lunii ianuarie 1918 trupele sovietice ocupând din nou regiunea, această dată rămâne importantă în imaginarul politic și național al tătarilor din întreaga lume, ea fiind sărbătorită oficial și în România din 2006.

Tuturor prietenilor și colegilor aparținând etniei tătare le urez La Mulți Ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *