AURA URZICEANU

Pe 14 decembrie 1946, se năștea în Bucureşti, Aura Urziceanu, cea care va deveni una dintre cele mai complexe voci din muzica românească, în cariera ei îmbinând o multitudine de genuri muzicale: de la pop la muzica populară, de la muzica clasica la jazz sau folclor. Iubirea pentru muzică a moștenit-o din familie, tatăl său fiind violonist în Orchestra Radio şi profesor de vioară la Școala de Muzică nr.1, de la acesta începând să ia lecții de vioară de la o vârstă fragedă. Va absolvi clasa de canto a profesoarei Florica Orăscu, la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti.

Debutul Aurei Urziceanu are loc în 1959 când va interpreta la Radio-difuziune piesa „ Vreau să cânt și eu la televizor”, dorință care i-se va împlini odată cu lansarea la televiziunea publică amelodiei „Soarele e-ndrăgostit de Mamaia”. În anii următori va cânta muzică ușoară în case de cultură, la Sala Palatului din București sau la Teatrul Evreiesc de Stat unde descoperă jazz-ul. În 1969 primește premiul al II-lea la Festivalul de la Mamaia.

Vor urma o serie de turnee în Uniunea Sovietică, Israel și Germania, iar apoi va semna un contract cu televiziunea canadiană şi va părăsi România. Va cânta alături de legende ale muzicii jazz precum Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Quincy Jones și mulți alții.

În 1971, alături de Aurelian Andreescu și Mihaela Mihai, reprezintă România la Festivalul Internațional al Cântecului de la Knokke-Heist din Belgia. Aici va câștiga „Premiul presei” fiind aleasă „Cântăreața festivalului” după ce cei zece membri ai juriului i-au acordat numai note de 10, performanţă unică timp de 13 ani, după cum afirma într-un interviu: „Am luat 10 pe linie. În cele treisprezece ediţii de până atunci nu mai fusese nimeni premiat cu 10 pe linie, doar cândva Engelbert Humperdink primise un singur 10 de la acel juriu”. La acelaşi festival obţine şi „Cupa Europei”. În anul următor cântă la „Newport Jazz Festival” de la New York, împreună cu Duke Ellington, interpretarea ei fiind apreciată foarte mult de critica de specialitate şi media. Vor urma turnee în Statele Unite la „Village Vanguard” sau „Carnegie Hall”, Japonia, Australia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie etc.

Momentul decembrie 1989 o găsește în România unde organiza un concert extraordinar la sala Radio pentru ziua de 29 decembrie. Va rămâne în țară pentru doi ani perioadă în care organizează mai multe concerte de binefacere pentru copii orfani, pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru bătrâni. În 1992, va pleca din nou în SUA unde continuă seria concertelor sale. Aura Urziceanu revine în România în 2003 pentru a participa la o emisiune de televiziune, iar anul următor va fi membră a juriului, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov.

Anul 2005 înregistrează un album cu 14 melodii, „The best of Aura”, interpretat în şapte limbi: română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză şi ebraică şi înființează o fundație ce îi va purta numele și care are drept scop „promovarea culturii româneşti în lume”.

Pe parcursul carierei sale va fi prezentă în paginile unor reviste și lucrări dedicate muzicii precum New York Times, Downbeat Magazine, Toronto Life, New Yorker, Coda Magazine, Toronto Star, Canadian Composer, Star Week, The Great American Popular Singers, The Grove International Encyclopedia of Jazz, va primi numeroase premii și distincții, iar în noiembrie 2004 i-a fost conferit de către Președintele României Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer.

Alături de toți iubitorii muzicii jazz îi urez astăzi doamnei Aura Urziceanu La Mulți Ani Fericiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *