JANE AUSTEN

În urmă cu peste 240 de ani se năștea Jane Austen una dintre cele mai importante scriitoare a timpurilor acelea, cu o influență majoră asupra literaturii începutului secolului XIX, ea fiind considerată o „celebritate” a acelei epoci, deși paradoxal cea mai mare partea a faimei a venit abia postum, cele șase romane scrise de ea fiind încă studiate în clasele de limbă engleză de astăzi și se bucură de numeroase ecranizări.

Scriitoarea britanică vine pe lume pe 16 decembrie 1775 în Steventon, Hampshire. Provenea dintr-o familie numeroasă ce aparținea burgheziei rurale a epocii, statut care îi va marca întreaga operă. Jane Austen a avut șase frați și o singură soră Cassandra cu carea va purta o corespondeță asiduă, cele mai multe informații despre viața sa provenind din aceste scrisori.

Inițial, primele sale încercări literare au fost citite familiei și aveau scopul de a-și distra frații. Ulterior va începe să scrie primele versiuni ale povestirilor care vor deveni ulterior principalele sale romane, iar până la 23 de ani, Jane finisase deja celebrele sale romane: „Northanger Abbey” („Abația Northanger”), „Sense and Sensibility” („Rațiune și Simțire”) și „Pride and Prejudice” („Mândrie și Prejudecată”), dar acestea vor vedea lumina tiparului mult mai târziu. În 1797, tatăl său a încercat sa publice „Mândrie și Prejudecată”, dar a fost refuzat de editor.

Abia în 1803 Jane Austen reușeste să vândă prima povestire „Abația Northanger” pentru 10 lire sterline, chiar dacă lucrarea aceasta se va publica postum, 14 ani mai târziu. După o serie de probleme financiare și mutări succesive se va întoarce în apropiere de Hampshire, locul unde copilărise. Aici, Jane și-a reluat activitățile literare, revizuind romanul „Rațiune și simțire” care a fost acceptat spre publicare în 1811 și se va bucura de critici favorabile și de un succes de public. În 1813 apare „Mândrie și Prejudecată” care îi consacră popularitatea în epocă – în același an apare ediția a doua a acstui roman dar și a celui anterior – și începe să lucreze la „ Mansfield Park”.

Inițial Jane Austen își păstra anonimatul, romanul „Rațiune și Simțire” fiind semnat „By a Lady”, iar „Mândrie și Prejudecată” este atribuit simplu – „Autorul romanului „Rațiune și Simțire”. În mai 1814 s-a publicat „Mansfield Park”, roman care devine best-seller al epocii, toate exemplarele vânzându-se în mai puțin de șase luni. Austen începe apoi să lucreze la „Emma” care va fi publicat în decembrie 1815.

Începând cu 1816 starea ei de sănătate se înrăutățește, se presupune ca ar fi suferit de boala Addison, o boală endocrină rară de care a suferit și președintele Kennedy, iar la 18 iulie 1817, în vârstă de doar 41 de ani, va muri la Winchester, ultimele ei cuvinte fiind „Nu vreau nimic altceva decât să mor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *