TREBUIE…

Anul trecut, ziua de 18 ianuarie a fost o zi tristă….

Un prieten drag a plecat într-o lume, să sperăm… mai bună.

Prietenul ce m-a părăsit anul trecut a fost inegalabilul ION BESOIU…

Atunci… cu durere în suflet am scris…

În urmă cu ceva ani, pe vremea când eram decan la FSE, am avut onoarea să-l întâlnesc pe marele actor ION BESOIU. Eram în Bucureşti, la o recepţie cu invitaţi de marcă ai teatrului şi filmului românesc. Atunci ne-am cunoscut şi, deşi eram doar la stadiul de prezentare, Maestrul Besoiu a spus câteva glume şi ne-am retras pentru o discuţie ca între… prieteni.

Îmi amintesc că după ce am discutat şi am râs de toţi şi de toate, MAESTRUL îmi spune: “Să îmi zici Jimmy. Aşa îmi spun prietenii mei dragi”!

Eu: “Maestre… îmi este greu să vă spun aşa!”

Răspunsul: “Dragul meu, aşa îmi spun prietenii iar cum tu esti prietenul meu… TREBUIE!”

Iar de atunci… am rămas prieteni. De fiecare data când ajungeam în Bucureşti iar Maestrul nu avea repetiţii sau nu se lupta cu boala ceva mai mult, îl vizitam. Iar discuţiile erau fascinante.

Îi spuneam cum am crescut cu “Toate pânzele sus” iar Jimmy îmi vorbea despre atmosfera din timpul filmărilor. Îi aminteam de “Haiducii” iar el zâmbea şi îmi povestea… poveştile din spatele scenelor filmate. Şi tot aşa…

Ieri, însă, am aflat că marele ION BESOIU a… plecat. A plecat şi el că prea au plecat mulţi. Ce şi-o fi spus? “Cam prea multă realitate fără sens pe aici. Mai bine plec la cei ADEVĂRAŢI!” Şi are dreptate: titanii ce au făcut atâta bine acestui neam au cam plecat.
Marţi a plecat PROFESORUL DUMITRAŞCU iar miercuri şi MAESTRUL ION BESOIU. Ne părăsesc. Poate că sunt supăraţi.
Despre actorul Ion Besoiu se pot scrie multe cărţi. Viaţa sa a fost un film sau o piesă de teatru după “cum vă place”.

Cu siguranţă că nu îi poate uita cineva debutul cu “Toate pânzele sus” sau rolurile din “Haiducii”, “Mihai Viteazul”, “Păcală” sau din “Hamlet” şi “Antigona”. Actor de teatru, film, radio şi televiziune, Besoiu a fost şi directorul Teatrului “Lucia Sturza Bulandra” din Bucureşti dar şi personajul central al unui proces cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în care acesta a fost acuzat de colaborare cu Securitatea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în favoarea actorului. Cu toate acestea, un astfel de proces cu toate mizeriile lui l-au afectat. Dar el, MAESTRUL a rămas acelaşi OM.

Într-un interviu din 31 octombrie 2015 (Florin Saiu, “Evenimentul Zilei”, 18 ianuarie, 2017), Jimmy spunea:

„Frumosul este un întreg făcut din mai multe părți, dar din care nu se poate scoate nici o parte și nu se poate adauga niciuna. Nu poți să lipsești dintr-un frumos, să-i dai jos o scândură pe care scrie caracter sau comportament sau morală… Nu merge… Ține de autodisciplină”.

Morală, caracter, frumos… OM. Din astfel de definiţii era plămădit Jimmy!

Câţi dintre cei ce îşi spun azi oameni mai sunt dintr-un astfel de… aluat ce pare ciudat în realitatea contemporană?

Dumnezeu să te odihnească în linişte, prieten drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *